Anmeldelse: Sommerferielæsning til de voksne

Uanset om man ligger ved poolen et varmt sted sydpå, venter i en lufthavn, bruger aftenerne i en båd, ligger tæt i telt eller campingvogn i regnvejr, så fungere alle steder bedre med en bog. Bøger kan særligt meget i en sommerferie. De kan hjælpe dig med mentalt at forsvinde endnu mere væk fra hverdagen, de kan skabe spænding, romantik eller grin på en længerevarende og mere langsommelig måde end fx film og spil – og der er jo netop det, mange familier har brug for i ferietiden.  At komme ned i tempo, mærke hinanden, finde langsommeligheden frem, mærke os selv – komme helt ned i gear. Det kan bøger hjælpe med. Desuden kan de, fx ved at ”gå på tur” eller bruges som højtlæsning, skabe et fællesskab. Omvendt kan de også give os vores helt eget individuelle univers at forsvinde ind i. Bøgerne kan mange ting – og for mange er det en helt fast del af sommerferien eller rejsen omtalt ”ferielæsning”. Her vil vi komme med forslag og anmeldelser af gode bøger til de voksne.

 

Til dig som er vild med biografier om stærke kvinder


De senere år er biografier og selvbiografier blevet særligt populære, ligesom forskellige dokumentargenrer er blevet det på tv og streamingtjenester. En, som jeg ikke tidligere har været bekendt med er den biografiske beretning, skrevet under pseudonymet Jacky Trevane,
En god muslimsk hustru (oprindelig titel: Fatwa: Living with a Death Threat).

Bogen er udgivet den 16/10 2009 ved forlaget Leksis.

Jacky er en ung engelsk kvinde, som rejser på ferie til Kairo med sin kæreste. Romantikken er ikke længere på sit højeste de to imellem. Da de ankommer til Kairo bliver de væk fra hinanden i mylderet af mennesker og det Jacky kommer ved et uheld til skade. Den unge, smukke ægypter, Omar, hjælper hende. Omars familie er gæstfri og hun ender med at overnatte hos dem. Omar og Jacky er tiltrukket af hinanden fra første øjeblik – og det udvikler sig til en romance. Samtidig er Jacky utroligt fascineret af kulturen, gæstfriheden og familiens store betydning for alle dens medlemmer. Inden ferien er omme har hun sagt ja til at gifte sig med Omar. Den unge, engelske, forelskede kvinde flytter til Kairo for at være sammen med sin romantiske, smukke, omsorgsfulde Omar. Men som årene går forvandler et ægteskab fuld af kærlighed sig til et voldeligt fængsel for Jacky. Til sidst indser hun, at hun for sine børns skyld, må flygte hjem til England. Men ikke engang i sit hjemland, bag et pseudonym, kan hun føle sig sikker.

Som vestlig selvstændig kvinde kan man i begyndelsen nemt sætte sig i Jackys sted. Man følger hendes træthed i forhold til sin engelsk kæreste og manglen på passion. Man forstår også hendes fascination af den ægyptiske kultur og familien, hun møder. Eventyrligheden i romancen mellem hende og Omar er heller ikke svær at lade sig rive med af. Men da det bliver alvor imellem de to og hun takker ja til ægteskabet, undres man over og har svært ved at identificere sig med hendes naivitet. Der har været flere alarmklokker der ringer i forhold til kønsrollerne og magtbalancen kønnene imellem i familien, ligesom den økonomiske formåen og dermed levestandarden er afsløret. Men så igen, kærlighed gør blind. Jackys ærlige fortælling er medrivende og giver stof til eftertanke.

 

 

Aktuel og relevant bog af Emilia van Hauen

Ligesom bogen En god muslimsk hustru og mange andre bøger i dag, er Emilia van Hauens nyest værk, Succestyranniet – og vejen ud, et strejf af biografisme. van Hauen bruger sin egen erfaring med en psykisk nedtur som udgangspunkt for sin research og analyse, som fører hende til sit eget begreb, #succestyranni.

De første linjer i bogen handler om en samtale, som Emilia van Hauen, under sit research arbejde til bogen, havde med en sygeplejerske på et hospice. Sygeplejersken fortæller, at det der fylder mest i døende menneskers bevidsthed er, hvorvidt de vil blive savnet. Men Emilia van Hauens oprindelige incitament til at skrive bogen, og dermed lave netop dette researcharbejde, ligger før den samtale. Inspirationen til at undersøge, hvad der driver mange af os til at have så travlt, jage successer og ofte ”pause” det vigtigste, kommer på den anden side af en nedtur. Emilia van Hauen fokuserer, efter udgivelsen af sin femte bog i 2014, nemlig så meget på en enkelt dårlig anmeldelse af bogen, at hun ”går i sort”. Hendes egen, til dels fejlslagne, jagt på succes sender hende på en nedadgående rutsjetur. Da hun får den på afstand, undres hun over, hvad der driver os – hun vil undersøge, hvad det er, der er på spil i vores samfund og kultur. Hun vil ind til kernen af, hvad der betyder noget – og der kommer samtalen med hospice-sygeplejersken ind. Hvad er vigtigst for os, når vi når enden? Det er, om vi vil blive savnet. Det meste af bogen handler herfra om, hvordan langt de fleste af os, i hverdagen, ikke bruger vores tid på nogen, der vil savne os og gøre ting som vil betyde, at vi bliver savnet. Og resten af bogen beskæftiger sig med, hvordan vi kan bevæge os i retning af, at få det, der rent faktisk har reel betydning for os, til at fylde mere.

Bogen er utroligt relevant. Emilia van Hauen bruger sine egne oplevelser uden at det bliver privat. Som læsere følger vi hendes undersøgelse af vores kultur og samfund, hvad det er vi i praksis bruger vores tid og energi på, hvad det er for nogle værdier vi – gennem vores handlinger – sætter højest, hvad vores succesparametre er for et godt liv… og så holder hun det op imod, hvad det så viser sig, der til sidst egentlig, essentielt, er vigtigst for os. Emilia van Hauen går på jagt i statistikker om vores sundhed, arbejdsliv vaner i forhold til sociale medier og meget andet. Hun drager nogle interessante konklusioner og kommer med gode belæg for dem – og hun kobler dem til, hvordan mange af os egentlig går og har det. Hun konfronterer faktisk læseren med, at mange af os ikke, i virkeligheden, lever ifølge de værdier som vi går og fortæller os selv og andre, at vi sætter højest. Oveni hatten får man, som læser, forslag til, hvordan man kan ændre sit mindset på en måde, som vil bidraget til, at man kan holde fast i at leve med det vigtigste som omdrejningspunktet, nemlig sine relationer til andre mennesker og det at bidrage til andre menneskers liv. Van Hauen fandt nemlig ud af, at det er de to elementer, som betyder, at man rent faktisk vil blive husket, når man skal herfra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *