Guide til familietid i ferien

Hvert år er der i medierne historier om, at forældre holder sommerferie alene og sender børn i institution. I den sammenhæng omtaler mange institutionen som barnets ”arbejdsplads” – børnene har også brug for ferie. Og en familie har også brug for fælles oplevelser. Samtidig har de fleste mennesker, både børn og voksne, behov for fred, ro og alenetid. Derfor kan det også for mange forældre føles uoverskueligt, efter et par ekstreme arbejdsmåneder, at skulle planlægge sommerferie med to børnehavebørn eller teenagere. 

       

 

Er man nu der, hvor det virker så uoverskueligt med den sommerferie med børn, at man føler sig fristet til at sende dem ”på arbejde” i ferien, så kommer vi her med et par tanker og tips…   Børn behøver ikke at blive underholdt hele tiden – de kan sagtens underholde sig selv, også i længere tid ad gangen. Tænk på dig selv som barn – du brugte garanteret timer på at lege alene eller med venner, uden voksne. Grunden til at mange af vores børn i dag ikke gør det, er fordi de ikke er vant til det, eller fordi de er i underskud på kontakt med deres forældre. Giv dig derfor god tid til at lave aktiviteter med dine børn – rolige aktiviteter. Oplagt er huslige opgaver, som du har ”syltet” frem til og i ferien. Ryd op i køkkenskabe, vask tøj, pak kufferter til ferien eller lignende. Børnene vil sikkert sætte sig imod først, men de opdager, at der er udelt voksen opmærksomhed og at det er ganske hygeligt at gøre det sammen. Der opstår ofte også uventede samtaler, som giver den voksne indsigt i barnets hverdag og børnene får svar på ting, der ellers ikke ville være tid til.

 

                

Nu vil børnenes opmærksomhedstank være fyldt, og de vil ikke længere tænke i højt tempo og på digital underholdning. Lad dem kede sig lidt og præsenter dem for noget legetøj, de har glemt at de havde, gå en tur i skoven eller lignende – så vil du sandsynligvis opleve, at de leger med legetøjet eller falder over noget spændende i skoven. Du vil kunne trække dig lidt i baggrunden, og nyde tid til dig selv med en bog, en lur eller en snak med veninden. Stille og roligt bør der falde en rolig ferie-rytme, hvor I kan være sammen og slappe af, uden at skulle være ”på” overfor hinanden hele tiden.

En anden mulighed er at få noget ”luftforandring”. At flytte sig selv og sin familie betyder ofte, at vi får lidt mere overskud og at fokus – for alle i familien – skifter lidt. Vi får også en mere afslappet måde at omgås hinanden. Man skal selvfølgelig tænke nøje over, om man er et sted i sit familieliv, hvor 4 ugers roadtrip gennem Europa eller USA er det, man har overskud til. Men i det store og hele, er det underordnet, om man bruger lidt ekstra penge på en teltplads 50 km fra hjemmet eller tager til Californien. Det, det handler om med luftforandring er i bund og grund ikke økonomi. Det er at skifte den scene, som ”hverdags-trummerummen” foregår i, ud med noget andet. Lån vennernes lejlighed imens de rejser væk, pas mormors kat og hus imens hun er i sommerhus, tag på charterferie eller noget helt fjerde. Men prøv at få noget luftforandring – uden pres om alt det I ”bør nå”. Sæt tempoet ned og opdag, at Oskar på 4 år finder en god legekammerat i sommerhuset ved siden af eller at når I er på campingferie, så sover alle tre børn længe, fordi de får så meget frisk luft. At hvis du tør sende børnene alene ned til morgen-buffeten på hotellet, så kan du få et brusebad i fred og ro.

Rigtig god sommerferie – MED dine børn!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *