Interview: “Nu er vi flyttet til Spanien”

På Skoleogliv har vi talt med ejerne af den eneste danske skole i Spanien. Både Anna Bjarnfoss og Carsten Frøslev er i 50’erne. De har begge voksne børn, som bor i Danmark, og så har de et fælles barn, Benjamin, som bor med dem i Spanien. Carsten er oprindeligt uddannet skolelærer, og har arbejdet i undervisningsverdenen i mange år. Anna er uddannet på CBS, og har arbejdet inden for både TV- og finansbranchen. De bor i dag i Benalmadena, tæt på deres skole, Bifrostskolen.

Hvor kommer I egentlig fra og hvor bor I nu?
Anna: ”Da jeg flyttede fra Island og til Danmark for 22 år siden, stod valget mellem Spanien og Danmark. Så drømmen om Spanien har altid ligget og luret.Da beslutningen så for et par år siden blev taget, om at flytte herned, handlede det først og fremmest om behov for sceneskifte – vi følte os fastlåst i en trummerum…”

Carsten fortæller, at Anna i nogle år havde kæmpet med depressioner, og at forældreparret var nået dertil, at nu skulle de grå vintermåneder altså skiftes ud med lyse. Hun tog derfor en uge til Solkysten i februar 2015, og herefter blev beslutningen taget. Carsten havde godt job som PPR konsulent, og fik orlov i et år – så sikkerhedslinen til Danmark blev bevaret. Anna var, som billedkunstner, mere fri. Alle møbler og diverse ting blev solgt, resten opmagasineret – og så flyttede de simpelthen til Spanien.  

Anna fortsætter: ”Grunden til, at vi for et par år siden flyttede lige præcis her til Malaga-området var, at Bifrostskolen var her. Så vidt vi ved, er det den eneste danske skole i Spanien. Vi var ikke klar til at kaste vores søn, Benjamin, ud i en spansk eller international skole med det samme.

Hvordan har jeres tid i Spanien formet sig?
Carsten: ”Vores søn, Benjamin, begyndte jo på Bifrostskolen, og gennem læreren på skolen, kom vi i kontakt med et andet dansk forældrepar. De skulle tilbage til Danmark og ville gerne leje deres lejlighed hernede ud. Og det flaskede sig sådan, at vi endte med at flytte ind i deres lejlighed. Da vi var flyttet herned, blev jeg ansat som vikar på Bifrostskolen, og da nye ejere trådte til, ansatte de mig til det kommende skoleår. Anna havde planer om at åbne værksted med showroom, men efter en lang proces måtte hun droppe idéen. Kunst er ikke særligt synligt på Solkysten. Hun valgte derfor at male derhjemme, og udstille på et svensk galleri hernede. Hun startede i kunstskole, og igennem den var hun med til at stifte kunstgruppen Argot, som tæller 14 kunstnere fra 4 lande, dog flest spaniere.”

Det ligger Anna på sinde, at man som forælder husker, at det er de voksnes beslutning at flytte til et andet land: ”Benjamin startede på Bifrostskolen, og efter lidt tilvænning til alt det nye, kom han godt efter det. Vi er af den opfattelse, at man som forælder skal huske, at det er forældrene, der vælger at flytte herned. Børnene har intet valg, andet end at følge forældrene. De kan selvfølgelig glæde sig og synes at det er spændende, men de skal også sige farvel til sin trygge hverdag og kammeraterne i Danmark. Så man skal næsten forvente en kriseperiode hos dem, når de første spændende måneder er gået.”

Carsten, som nu har undervist på skolen i nogle år, brænder tydeligvis for sit arbejde. Han fortæller videre om Bifrostskolens udvikling: ”Vi er i fuld gang med at udvikle skolens koncept med nye tiltag. Vi starter SFO op i efteråret og har lige afholdt ’Summer camp’ i juli måned. Vi har også startet en aftenskole med danskundervisning for børn fra andre skoler i området, og flere tilbud er i gære.”

Hvordan har hverdagen udviklet sig for jer?
Carsten fortsætter: ”Når vi ser tilbage, så var vi i vores første år nok været mere som de afslappede turister, vi nu ser rundt omkring os. Nu er vi integrerede, og vi må sommetider minde hinanden om at nyde skønheden omkring os. Vi har fået en dagligdag op at køre ligesom i Danmark – denne her er bare meget bedre. Vores udgangspunkt var forandring og nye oplevelser, og det har vi fået.”

Hvad har forandret sig i jeres familie, og hvad har I lært af jeres år i Spanien?
Anna og Carsten svarer nærmest i munden på hinanden: ”Vi ser næsten ikke fjernsyn mere. Vi har valgt danske nyheder helt fra. Vi hopper ikke med på dansk stress længere. Heller ikke når nogen i Danmark fx vil holde et Skype møde kl. 8 om morgenen. Hernede begynder dagene senere, og det vil vi have lov til at nyde. Supermarkederne åbner først kl. 10 og skolerne kl. 9. Aftenerne bliver længere, og vi går senere i seng. Børn sover generelt mindre her end i Danmark. Måske er det det gode vejr, der gør den store forskel. Her skinner solen jo nærmest hele tiden med masser af vitaminer. Vi lever en mere afslappet livsstil end vi gjorde i Danmark. Sommetider savner vi dog lidt struktur og effektivitet… Det har Andalucien ikke så meget af” – griner de begge. “Så lidt tålmodighed har vi været nødt til at have.”

Hvis I tænker tilbage på hverdagen i Danmark, hvad husker I så?
Carsten svarer;”Jeg husker dårligt vejr, sammenbidte ansigter og følelsen af at kæmpe sig igennem dagen. Det er væk! Vi vågner op til blå himmel og smukke bjerge. Det tager os 5-7 minutter at køre på arbejde. Vi møder folk på arbejde, som ligesom os er flyttet fra Danmark for enten at tage orlov eller søge lykken her. I modsætning til vores liv i Danmark, er hverdagen her også fyldt med bjergvandringer, svømning, tennis og golf. Her er der et uendelig stort udvalg af sportsaktiviteter. Vi bor i et golfområde, hvor vi som beboere får nærmest gratis adgang til sportsfaciliteter. Vi kan også altid tage en vandretur i bjergene tæt på.”

Benjamin der i december måned nyder aftensolen med en god bog.

Vi fik også lov at spørge Benjamin på 11 år, hvad han er glad for i Andalusien, og hvad han savner fra Danmark.
Benjamin: ”Jeg har lært, at man kan leve på en anderledes måde end i Danmark. Der var mere fast struktur på alt, hvad jeg lavede i Danmark. Her giver vi meget mere slip. Jeg er ofte ude om aftenen og går senere i seng. Jeg møder også først i skole kl. 9. Jeg er glad for at bo tæt på stranden og havet. Der er meget mere natur her. Jeg vidste ikke, at der fandtes så mange forskellige træer og blomster. Jeg nyder virkelig at bo midt imellem palmer, bakker, mange slags blomster, de høje flotte bjerge og havet. Her føler jeg, at naturen bliver en del af mig, og på en eller anden måde løfter den mig højere end den gjorde i Danmark. Det er svært at sætte ord på. Jeg savner ikke noget i Danmark. Jeg har stadigvæk kontakt med mine danske venner, og vi spiller sammen over nettet og skyper sammen hver uge.”

 

De 5 vigtigste huskeregler, hvis man drømmer om at flytte uden for Danmarks grænser

  1. Giv dig selv et spillerum, så du ikke behøver at stresse for meget over det store skridt. Hav en sikkerhedslinje, fx. orlov fra arbejde og lidt opsparing.
  2. Forbered dig godt hjemmefra ift. bolig, skole for børnene, job osv. Brug dansker-siderne på Facebook. Der er masser af gode råd at hente.
  3. Visualiser dig selv på det fremtidige sted og tro på det vil lykkes.
  4. Hvad er det værste der kan ske? Konfronter dig selv og din eventuelle angst i forhold til det nye.
  5. Overtænk ikke. Prøv at handle i stedet for. Tag på besøg og undersøg tingene. Herefter; spring ud i det! 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *