Interview: Lisbeth Zornig Andersen om børnebogen ‘Hemmeligheder’

I forbindelse med vores anmeldelse af bogen Hemmeligheder, har vi taget kontakt til en af forfatterne bag bogen, tidligere formand for Børnerådet og nu indehaver af Huset Zornig, Lisbeth Zornig Andersen. Vi er særligt nysgerrige på bogen om de to bjørne, da vi aldrig før er stødt på en bog af samme slags. Bogen er en højtlæsningsbog til børnehavebørn og børn i indskolingen – primært børn op til 7 år. Men den er ikke en klassisk højtlæsningsbog, selvom både historien og illustrationerne umiddelbart synes at være det.

Lisbeth, vi har læst bogen og synes at både historie og illustrationer er meget fine. Vi ser også, hvordan den indeholder gode muligheder for at lade børn erfare, at de trygt kan åbne op om det svære, de bærer på. Hvordan opstod ideen til bogen – og hvorfor valgte I, at den skulle handle om hemmeligheden mere end ‘de grimme handlinger’, som voksne nogen gange foretager sig?
» Tak. Ideen opstod i et projekt for to år siden, hvor vi lavede en rapport om 35 voksne, som blev krænket som børn. Stort set alle deltagerne ville ønske, at de var blevet undervist tidligt i rettigheder til egen krop, og hvad voksne må og ikke må gøre ved børn. Men det er ikke så ligetil at skrive om sådan noget, da vi ikke vil skræmme nogen unødigt. Samtidig ønskede vi også, at det skulle være en bog, som voksne ville have mod på at læse for børn. Vi var så heldige, at vi fik Red Barnet og Dansk psykologisk Forlag indover, så vi var sikre på, at vi ikke fik traumatiseret eller vildledt børnene med historien. 

Lisbeth og Freja i Sådanmark på TV2

Hvad var baggrunden for, at I valgte, at bogen skulle henvende sig til så små børn som børnehavebørn og indskolingsbørn som målgruppe?
» Grunden til valg af målgruppe var faktisk, at der ikke findes særligt meget materiale om omsorgssvigt over for børn i den aldersgruppe. Red Barnet har selv efterlyst materiale af denne slags, så de blev rigtig glade for at blive inviteret ind i samarbejdet. Det handler jo også om, at det er i denne aldersgruppe, at individerne formes, så det er her det er så vigtigt, at børnene får at vide, hvad deres rettigheder er og at de trygt kan bruge voksne som fortrolige.

Hvem håber du på læser jeres nye og første børnebog?
» Jeg håber, at alle børn i alderen 4-7 år får den læst højt. Jeg håber også meget, at forældre og familier til børn i denne aldersgruppe læser den. Og ikke mindst de voksne, som møder børnene i hverdagen vil læse den. Her tænker jeg især på at pædagoger, plejefamilier, socialrådgivere, ansatte i børnehuse, på krisecentre og lignende steder, vil læse bogen – allerhelst ved at læse den højt for børnene. Dette gælder alle de voksne, der læser den.

Det er jo nyt for både dig og din datter at skrive en børnebog. Hvad ønsker du, at børnene, som får den læst højt, får ud af bogen?
» 
Jeg tror og håber, at den kan en række ting. Først og fremmest tror og håber jeg, at den kan få børn til at fortælle, når de går med hemmeligheder, der gør ondt i maven. Det var også vores primære mål, netop at skabe et trygt forum, hvor børn trygt kunne ’lette deres hjerte’, så de ikke længere skulle gå og have ondt i maven over noget, som voksne gør. Vi regner også med, at Hemmeligheder kan forebygge. Med det mener jeg, at den vil åbne for muligheden for at barnet, der måske senere oplever skadende eller krænkende adfærd, kan reagere med det samme. Vi tror også på, at bogen kan bruges som bearbejdningsværktøj for børn, der har oplevet voldsomme ting. Vi ser muligheder for, at bogen kan langt flere ting. Men til slut vil jeg nævne, at den kan give en god snak, om det at være en god ven. 

 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse; Børnebog fra Mor og Datter samt Dansk Psykologisk forlag

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *