Interview med forfatter Aske Munk-Jørgensen: ” At læse er at insistere på retten til at være sig selv”

I december har vi valgt at fokusere på det, der for mange af os ligger ud over hverdagens praktiske gøremål. Med praktiske gøremål tænker vi på alt fra arbejde til opvask. Vi tænker på det at køre børnene til fritidsinteresser, tjekke forældreintra, lave mad, købe ind og alle de andre ing, som er faste rutiner. Vi vil have fokus på det, vi er her for: Natur, kultur, kunst og kærlighed! Vi begynder med et interview med en mand, som både har studeret og skrevet litteratur. Vi har talt med Aske Munk-Jørgensen.

Aske, hvornår begyndte du egentlig at skrive historier?
» Jeg har sådan set altid skrevet. Jeg kan i hvert fald ikke huske en tid, hvor jeg ikke fortalte historier. Det der med at skrive med henblik på at blive udgivet har jeg imidlertid kun gjort i nogle få år. Bortset fra et spædt forsøg i gymnasiet og et andet i begyndelsen af mine studieår fik jeg min første seriøse tekst udgivet i 2012.

Hvorfor skriver du – hvad driver dig?
» Jeg ville gerne give et rigtigt lyrisk svar på det spørgsmål, men sandheden er temmelig banal. Jeg skriver, fordi jeg ikke kan lade være. Sådan har jeg altid haft det. Før jeg lærte at læse og skrive, fortalte jeg i stedet for.

Aske fortsætter smilende; Jeg har et væld af i historier i mig og de er alle sammen fantastisk spændende – for mig i hvert fald, haha, jeg kan ikke svare for andre. Den eneste forskel på den gang og nu er, at jeg i dag – udover at nyde at skrive – betragter det at fortælle historier som et håndværk. Og et håndværk er noget, der skal tages alvorligt.

Hvad mener du, at historier litteratur kan gøre for os fortravlede mennesker – der lever et moderne liv?
» Litteratur er fordybelse. At skrive eller læse et digt, en novelle eller en roman er at fortælle en historie.
Kunsten at ordne en række begivenheder i et sammenhængende forløb og tilegne sig den historie eller erfaring gør vores intellekt skarpere. Historiefortællingen gør os mere reflekterede, og den refleksion gør os bedre i stand til at forholde os kritisk til vores omverden. Og der er ingen forskel på, om det, du læser, er James Joyce, Jussi Adler Olsen eller en zombieromance. Det er ren snobisme. Det er handlingen, der er vigtig.

Hvorfor er litteratur vigtig for både børn og voksne?
» Refleksion og en kritisk tilgang til verden er egenskaber, der er vigtigere end nogensinde før, fordi informationsstrømmen, vi eksponeres for, er voldsommere og mere opmærksomhedskrævende end noget, mennesket tidligere har oplevet. Mængden af informationer, børn såvel som voksne dagligt forventes at forholde sig til, er så enorm, at vores opmærksomhed brydes ned i intervaller af ganske få minutter, sommetider sekunder.

Jo mere informationsstrømmen styrer os, desto mindre frirum har vi til at reflektere. I sådan en verden er det livsnødvendigt at reflektere over vores eksistens. Kun ved at insistere på refleksion undgår vi at lade os reducere til summen af de impulser, som tvinger os til at tjekke facebook en ekstra gang, købe de sko, reklamen taler om, eller søge ind på CBS direkte efter gymnasiet, fordi Anders Samuelsen siger, vi ingen tid har at spilde… At læse er at insistere på retten til at være sig selv.”

Vil du vide mere om eller læse mere af Aske Munk-Jøgensen så klik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *