Interview med teenage-mentor, Amy Jönsson

Efter at vi i de sidste uger har bragt interviews med Sazchia og Lennart om at leve med stress som voksen, er det tid til igen at sætte fokus på ungdommen. Noget af det, som vi har allermest fokus på her på Skole&Liv, og som var årsagen til at vi startede vores magasin, er netop unge mennesker og den voldsomme, men også fantastiske verden, de lever i. Vi har derfor talt med teenage-mentor, Amy Doherty Jönsson.

Amy har siden 2007 arbejdet med børn og unge mennesker. Amy er uddannet lærer med bachelor i interkulturelle kompetencer og er certificeret NLP coach. Hun har arbejdet i både folkeskolen og på privatskoler. Men nu har hun valgt at blive selvstændig konsulent i sit eget firma TeenageMentor.

» Mit råd uden filter; YOLO, carpe diem og hvad det ellers hedder. Nyd livet, slap af, gør dit bedste, vær stolt og stop med at være fejlfinder.

 

 

Amy fortæller; »I 2017 blev jeg indstillet til Politikens lærerpris og de elev-anbefalinger, som jeg fik, gik meget på mit gode relations-arbejdet og at jeg ‘så’ mine elever. Oplevelsen med den indstilling gjorde et stort indtryk på mig og fik skubbet mig i gang med coach uddannelsen – og herefter var der meget, der bare gik op i højere enhed for mig.

Vi spørger Amy;  hvad ønsker du at opnå med Teenage-Mentor – hvad er det du vil opnå, som du måske ikke kunne på samme måde som lærer?

» Jeg har en vision om at hjælpe flere unge mennesker til et bedre selvværd og selvtillid. Jeg oplever et felt, som har brug for opmærksomhed. Der er høje krav… barren er høj. Teenagere har det svært – alle har travlt og iscenesættelse at eget liv er i høj kurs. Jeg har en helt særlig passion for at arbejde med problematikker som skoletræthed, performance, dårligt selvværd og eksamens-angst, fordi jeg har oplevet effekten og set rejsen, når den unge, når i mål. Om det så er at få den gode karakter, stoltheden over en god præsentation eller glæden ved at have ambitioner om ens egen fremtid.

Betyder det, at det så kun teenagere og deres forældre, du henvender dig til som konsulent?

» Jeg ønsker, udover privatpersoner, at skoler også vil købe forløb – og min drøm er da også, at man får coaching på skoleskemaet. Jeg tror på, at disse færdigheder er noget, som samfundet har behov for at unge mennesker besidder. Generelt det at kigge indad og reflektere over ens egen rolle i forhold til de udfordringer, som man står overfor… Fordi teenagere i dag står over for nogle helt andre udfordringer end vi andre tidligere har gjort.  Jeg holder oplæg om teenage-kultur, hvor jeg skitserer den virkelighed de unge i dag navigerer i. Oplægget er ikke teoretisk baseret, men baseret på erfaringer. I dag leves teenage-kulturen faktisk i hele tre rum; det offentlige, det private og det online. Og det ved de færreste forældre – de forstår i hvert fald sjældent betydningen af dette.

Hvis du skulle give et godt råd – uden filter – til alle vores unge læsere,  eller måske ligefrem til deres forældre, hvad ville det så være?

» Mit råd uden filter til de unge; YOLO, carpe diem og hvad det ellers hedder. Nyd livet, slap af, gør dit bedste, vær stolt og stop med at være fejlfinder. Husk komplimenterne og glem kritikken. Du ER god nok – og jeg er fan af dig.

» Til forældrene… Jeg ville ønske, at forældre vidste, at deres teenagere faktisk gerne vil have nysgerrige forældre som ikke er dømmende. Prioriterer nærværende tid med din teenager. Drop at fikse alt for dem – det gør dem ikke lykkelige.​ ​Children will reflect who you are – so be who you want them to be.”

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *