Studiemiljø; Sidder du det rigtige sted?

I sidste uge bragte vi en artikel omkring det miljø man studerer i. Her var der fokus på fordele og ulemper ved at arbejde derhjemme. I denne uge, har vi fokus på det studie-arbejde, der kan foregå uden for hjemmet nemlig på biblioteker og på cafeer eller på en kaffebar.

På biblioteket

Biblioteket minder på mange måder om at sidde derhjemme, men det kan i perioder eller bestemte situationer vise sig at være endnu bedre. Fx har du ikke lige så stor mulighed for overspringshandlinger eller andre forstyrrelser på biblioteket og samtidig kan du få meget kvalificeret assistance til det, du arbejder med hos bibliotekaren. Det er de færreste biblioteker, der har døgnåbent – i hvert fald i læsesale eller studierum, og derfor har du ikke samme frihed til at arbejde, når det passer dig bedst. Du kan naturligt nok heller ikke sidde der i din pyjamas eller spise karryret imens du bladrer i bibliotekets bøger. Men der er mange andre fordele, som vi vil komme ind på i nedenstående

De fleste biblioteker har gode, stille, oplyste rum med ordentlige borde, gratis wifi og stik til at oplade din egen pc’er. Og hvis du har problemer med din egen computer, så kan du gratis låne stationære computere på langt de fleste biblioteker. Du er samtidig væk fra alt det praktiske og alle de forstyrrende elementer derhjemme. Og det virker positivt for de flestes arbejdseffektivitet, at der er stille på biblioteket, og at du selv skal være stille. Hvis du kan lade de sociale medier, sms’er og lignende være imens du sidder der, så er der ikke noget, der forstyrrer din arbejdsproces eller tankevirksomhed. Så især hvis du  har travlt med at få læst eller skal producere en fremlæggelse eller opgave, kan det være utroligt givende at sidde på biblioteket og arbejde.

Desuden er der flere gode og praktiske ting ved at læse eller skrive på biblioteket. Er du i en del af en proces, hvor du har brug for hjælp til materialesøgning, om det er bøger, faglige artikler eller materiale fra en database, så er der yderst kompetent assistance at hente fra bibliotekarer – det er jo sådan set det, de er uddannet til. Og kan de, af den ene eller anden grund, ikke hjælpe, så har de ofte så meget erfaring, at de kan komme med forslag til, hvor du ellers kan henvende dig. Ud over den faglige hjælp, så er der også mulighed for at scanne, printe, opdatere sig på sit emne med aviser, dagblade, faglige magasiner og meget andet – både i papirmaterialer og digitalt, fra bibliotekets databaser. Har du brug for at sidde der hele dage, så kan du som regel få lov at drikke en medbragt kande kaffe og en let madpakke, som ikke lugter eller larmer for meget. Kan eller vil du ikke det, så ligger bibliotekerne som regel centralt og tæt på spisesteder. At komme ud fra biblioteket over frokost, giver en let og hurtig luftforandring og lidt bevægelse. Er det derimod ikke så længe du skal sidde på biblioteket, og har brug for lidt, så tilbyder mange biblioteker efterhånden også en automat, hvor du kan købe sig en kop kaffe, the eller kakao.

De fleste biblioteker er, som udgangspunkt, ikke det mest oplagte til gruppearbejde, diskussioner og lignende. Det er en del af biblioteks-kulturen, at der skal være stille. Der er nogen biblioteker, der har studierum med flere stole, så du kan sidde der i fred bag en lukket dør og ikke forstyrrer andre. Men er det ikke tilfældet, der hvor I er, så bør du – af respekt for resten af bibliotekets gæster – ikke vælge at lave gruppearbejde på biblioteket.

På café eller kaffebar

Arbejder du bedst, hvor der er lidt baggrundsstøj eller trænger du bare til at komme lidt ud fra dit vante arbejdssted, så kan det være fint at sætte sig på en café eller kaffebar. Her er du, ligesom på biblioteket, væk fra det derhjemme og måske også fra alle pligterne, så du kan fokusere bedre på det du egentlig skal.

Det, der for nogen kan være udfordringen ved et offentligt sted som ikke er biblioteket eller din uddannelsesinstitution, er de mange mennesker og den tilhørende larm. På mange cafeer vil der være mennesker for at hygge og være sociale og de gælder naturligvis specielt i spisetiderne. Det kan du til dels komme over ved at sidde på cafeer i hverdagenes dagtimer. Herudover er der mange mindre kaffebarer der huser studerende, der ligesom dig er der for at lave noget praktisk. Disse steder er mere rolige og har sjældent store selskaber der larmer meget. Herudover kan larmen også mindsket med med headset eller høretelefoner.

Du skal dog ikke vælge at sidde på en cafe eller kaffebar, hvis du slet ikke kan abstrahere fra baggrundsstøjen. Nogle gange kan der bare blive for tomt, stille eller vant at være derhjemme også kan sådanne steder være gode at sidde i nogle timer. Ofte kan det være godt at lave brainstorming, idegenerering eller lignende sådanne steder. Du vil formentlig blive påvirket af andre i rummet og folk der går udenfor, og derfor kan det være svært at læse eller skrive en sammenhængende tekst her. Men det er fint at få ideer og arbejde på opgaver steder som her. Grunden til det er, at du kan sidde og kigge ud, når du går i stå… bare lægge hjernen et øjeblik, indtil du igen er klar til at fortsætte – måske omgivelserne ligefrem giver dig gode ideer eller tanker.

Måske du kan samle praktiske ting som at tjekke netbank, e-boks, løn, mails og lignende til når du sidder på café eller lignende en eller to gange om måneden. Det bidrager ikke med så meget til selve læse- eller skrivearbejdet, men du kommer ud af huset og får ordnet nogle ting, der kan give plads i hovedet. At få sådanne vaner kan øge din koncentration, når du så kommer hjem igen.

Modsat derhjemme, skal du ikke selv lave kaffe, the, mad osv. i løbet af de timer, hvor du opholder dig der imens du arbejder, hvilket kan være en rar forandring. Samtidig kan det føles som lidt forkælelse at få god mad, en god kop kaffe eller kage en gang imellem. Det gør det også oplagt at have gruppearbejde sådanne steder. Her er det, i modsætning til biblioteker, oplagt at både at tale sammen og diskutere. Her er der heller ingen, der skal stå klar med et rent og ryddeligt hjem, undskylde for at der ikke er nok stole eller stik til opladere, nogen der skal bage eller lave mad. Alle møder bare op på det aftalte tidspunkt og bestiller det, de gerne vil spise eller drikke. Dog skal du være opmærksom på, om det er et heldagsarrangement I har gang i –  eller hen over et eller flere måltider eller uger – da det så løber det jo op rent økonomisk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *