Interview med Cecilie Hother

Vi har i nogle uger valgt at sætte fokus på sundhed – det vil vi fortsætte med et stykke tid endnu. Vi skriver om, og taler med mennesker som ved noget om, mad, bevægelse, træning, mentalt helbred og sygdom. I denne uge har vi talt med Cecilie Hother om, hvad sundhed betyder når man har PCO.

PCO står for Polycystiske Ovarier, som betyder ”flere blærer på æggestokkene”. Op mod 20-25% af danske kvinder døjer med en eller anden grad af PCO. Og da en stor del af vores læsere er yngre kvinder, som endnu ikke ved – eller lige har fundet ud af – at de har Polysystiske Ovarier, har vi valgt at sætte fokus på PCO. Ikke mindst fordi symptomerne er nogen, som mange kvinde vil opleve går ud over deres kvindelighed eller femininitet. Symptomerne er typisk øget hårvækst (bl.a. som skægvækst), overvægt, uren hud og problemer med at blive gravid.

Da Cecilie Hother er en kvinde med mange jern i ilden og en del rejsedage, måtte vi klare interviewet via telefon. Cecilie bor til daglig i Lyngby og er ansat som programvært på TV2Fri. At Cecilie har mange jer i ilden bliver tydeligt, da jeg indleder med at spørge, hvad hun får tiden til at gå med i disse måneder. Hun griner og siger, at der ikke er »sååå travlt lige for tiden«, hvorefter hun fortæller at det lige nu stort set handler om arbejdet på TV2. »Altså og så noget som jeg ikke lige kan fortælle om nu… og mine smykkedesigns. Men det er faktisk også det. Så det er ikke fordi der er SÅ meget lige nu.« Efter en lille pause fortsætter Cecilie, »nå jo, og så er jeg lige kommet ud med et økologisk aktivitetstæppe sammen med Green Cotton.« Cecilie griner hjerteligt og kan vist godt høre, at selvom hun ikke synes, at der er ekstremt meget på tapetet, så er det vist det, man godt kan kalde ’at have mange jern i ilden’. Hun siger bagefter, at hun jo har et arbejde, som i nogen perioder byder på rigtig meget at lave og i andre perioder meget lidt at lave.

Nå, men det var jo egentlig PCO og sundhed, vil skulle tale om, Cecilie. Hvad betyder sundhed for dig – hvad er det at være sund og hvad skal der til?, spørger jeg.

»For mig er sundhed alfa og omega, både fysisk og mental sundhed. Og for mig hænger de to meget sammen – den ene form for sundhed fungerer ikke uden hinanden… de kræver hinanden. Har jeg det ikke godt mentalt, så har jeg ikke overskud til at fokusere på det fysiske – og omvendt. Passer jeg ikke godt på min krop, så har jeg ikke mentalt overskud.«

Hvordan og hvornår opdagede du egentlig, at du havde PCO?

»Da jeg i midten af 20’erne stoppede med at tage p-piller, fik jeg efter et års tid på fornemmelsen, at et eller andet ikke var som det skulle være. Jeg kontaktede min egen læge, som heldigvis var god, satte sig ind i det, lyttede og sendte mig videre til en gynækolog. Gynækologen fortalte mig blandt andet, at fertilitets-mæssigt ville det nok ’op ad bakke’ for mig. Jeg følte mig efterfølgende u-kvindelig og var meget ked af det.« Vi taler lidt videre om, hvordan læger håndterer samtaler om PCO. Cecilie siger; »jeg er ubetinget glad for, hvordan lægerne forklarede mig situationen, og jeg har stor respekt for deres arbejde, for det er svært at skulle forklare PCO/PCOS til en kvinde!«

Jeg spørger Cecilie om, hvordan hun efter diagnosen greb sin sundhed an.
» Set i bakspejlet ville jeg klart ønske, at jeg havde vist, hvor meget man faktisk kan tage højde for. Jeg ville nok også ønske, at nogen havde sagt til dig; mærk dig selv –  lyt til dig selv! Jeg ville klart have gjort det nemmere for mig selv, hvis jeg havde lyttet mere til mig selv… Jeg har, i forsøget på at leve sundt, fulgt en masse andres strenge og strikse veje. Blandt andet handler det med PCO meget om at holde indtaget af såkaldte ’hvide fødevarer ned’ og jeg har altså bare en utrolig voldsom sukkertrang. Er der slik, så spiser jeg det, jeg har så godt som ingen hæmninger – det er nærmest ude af min kontrol. Og det har jeg ikke kunnet acceptere. Men havde jeg erkendt det tidligere, ville jeg have fungeret bedre og have været sundere for lang tid siden. Og bestemt haft det bedre mentalt og med mig selv. Jeg har slået mig selv alt for meget i hovedet med min dårlige rygrad«

Hvad har du gjort de senere år, som har virket for dig, i forhold til at bekæmpe symptomerne?

»Jeg har fundet ud af, at for mig handler det om både noget mentalt og fysisk. Det er nemlig først de senere år, at jeg har fundet ud af, at der også er noget mentalt på spil. For mig, og her er det vigtigt for mig at understrege at det er individuelt og at dette er det der virker for mig, fungerer det at indrette mit liv efter 5/2. Jeg har dog modificeret den til PCO. Grunden til, at jeg understreger, at dette ikke vil fungere for alle, og at andre ikke skal kopiere dette er, at jeg har erfaret, at alle skal finde deres egen vej. PCO og dens symptomer er meget individuelt. Det er forskelligt hvilke symptomer man døjer med og derfor forskelligt hvilke veje ud af symptomerne, man skal tage. Og så er vi jo alle forskellige! Også mentalt. Derfor skal man prøve forskellige ting af og finde sin egen vej. Jeg videregiver naturligvis gerne mine erfaringer til inspiration, men alle skal finde deres egen vej.«

Hvad er det 5/2-modellen kan, som fungerer for dig?

»Som jeg nævnte tidligere, har jeg en ekstremt sukkertrang – bl.a. på grund af PCO – og det betød at jeg levede et liv med kronisk dårlig samvittighed, som naturligvis påvirkede mit mentale helbred. 5/2 gør, at jeg ingen dårlig samvittighed har – hverdagen og dens fristelser er ikke længere en varig kamp for mig. Og det mentale betyder altså bare rigtig meget – også for hvordan man har det fysisk… Jeg har også fundet ud af, at 5/2 er fleksibel for mig, så jeg fx ikke har problemer når jeg rejser. Jeg kan indrette modellen og mig selv efter forholdene – det bliver ikke problematisk på grund af det, der nu bliver serveret der hvor jeg opholder mig. Tilbage til det mentale har jeg også fundet ud af, hvor meget nok søvn betyder for mig – og at jeg gør de ting, der gør mig glad. Det gælder både i forhold til at have et job, jeg er glad for og generelt at omgive mig med mennesker, som jeg holder af og er gode for mig.«

Efter en kort pause tilføjer Cecilie, »nu skal det jo altså ikke gøres helligt det her. Jeg har mindst lige så mange lorte-dage som alle andre! Det vil jeg godt lige understrege. Jeg har bare fundet ud af, at livet er altså nemmere, hvis jeg går efter det positive, prøver at fokusere på det, og sortere det negative fra.«

Til spørgsmålet, hvad Cecilie ville ønske, at hun havde vidst idet hun fik stillet diagnosen PCO, svarer hun med det samme, at hun havde vidst, hvor mange mulige løsninger der faktisk er på symptomerne.

Hvad vil du gerne sige til andre unge kvinder, som tror eller ved at de har PCO?

»Jeg vil sige til dem, at jeg ved hvor svært det er. Jeg ved, at mange af dem er pinligt berørte eller flove over nogen af de fysisk synlige eller usynlige symptomer, man får. Jeg var selv pinligt berørt over det – og det er de fleste. Jeg kan faktisk mærke, at nu hvor vi taler om det og jeg tænker på, når min datter kan mærke mine hår på hage, at jeg stadig har det svært med det. Men det er super vigtigt at sige, at man ikke skal skamme sig. Alle har noget… nogen har sukkersyge, nogen har for højt stofskifte, andre har for højt blodtryk – vi har for meget af noget andet og derfor PCO. Jeg vil også gerne sige, at hvis du er i tvivl – så gå til lægen. Med hensyn til at leve sundere; så prøv det af – hvad er det værste der kan ske? Der er jo ingen down side ved at leve sundere… Og så, sidst men ikke mindst: Tal om det!«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *