Interview med TV-kokken Louisa Lorang

Louisa Lorang er uddannet kok og mange vil nok kende hende som tv-kok på Go’ Morgen Danmark. I forbindelse med vores anmeldelse af Louisa’s nye shuffle-kogebog, bringer vi her et interview med hende, hvor vi taler om mad, børn og sundhed.

Louisa, hvorfor valgte du at uddanne dig som kok?

»Jeg fik faktisk min uddannelse forholdsvis sent. Oprindeligt ville jeg være dramatiker, hvor jeg drømte om at arbejde inden for teater-verdenen. Jeg måtte dog erkende, at jeg ikke kunne leve af at skrive manuskripter. Til gengæld endte madlavning med at blive min levevej. Jeg levede af at lave mad til selskaber i en periode – pengene skulle jo komme et sted fra. Jeg begyndte derfor at tænke, at måske skulle det være maden, der skulle være mit hovedfokus – og så kunne teateret være en hobby. Altså, jeg synes jo ikke at 23-24 år er sent at finde ud af, hvad man gerne vil med sit liv. Men det blev hurtigt tydeligt for mig, at jeg var en ‘gammel’ kokkeelev, for mange går videre som kokkeelev direkte efter 9. klasse eller gymnasiet.«

Hvad er sund mad for dig?

»Glæde. Sund mad for mig er glæde. Jeg spiser alt – bare det er ægte mad. Al mad, som er ægte, hjemmelavet mad af ordentligt producerede råvarer, anser jeg for at være sunde.«

»Til en vis grad selvfølgelig, for man kan jo ikke leve af flødeskum. Men dét at maden ikke indeholder bunker af tilsætningsstoffer – men dejlige, friske råvarer – dét er vigtigt for sundheden! Flere råvarer og færre produkter! Det er sundhed. Jeg bliver dog aldrig fanatisk. Så når min hverdag er sunde, kan jeg altså sagtens finde på at spise en skumbanan!«

Fotograf: Maria Warnke Nørregaard
Hvorfor betyder det noget, at vi laver vores egen mad – og hvad betyder det for vores børns sundhed?

»Jeg mener, at det er godt for både børn og voksne. Jo mindre mad vi laver, des svære er det at forstå den industr,i der ligger bag madlavning. Det betyder, at vi bliver fremmedgjorte overfor råvarerne… og ender med ikke at forholde os til både kvalitet og fremstillingsmetoder.«

»Med hensyn til at lave mad med sine børn, er det meget vigtigt, at vi giver gode værdier og rammer. Madlavning er et håndværk, så man er nødt til at kunne se folk lave mad, få lov at være med og nyde at det er en naturlig del af livet, for selv at kunne lave mad og blive inspireret heraf.«

Hvornår føler du dig selv sund?

»Sommetider har jeg en dag, hvor jeg kun juicer – som oftest grøntsager – efter en periode med ikke så kloge valg. Det minder mig om, hvad der er vigtigt og godt for min krop – men for mig er det vigtigt, at det er en ‘juice-tur’ og ikke en ‘juice-kur’… Jeg gør mig simpelthen ikke i kure. Der er faktisk masser af kalorier i mine ‘juice-ture’, men de nulstiller paletten. Og jeg har altid god energi dagen efter. For mig betyder det, at jeg netop får mulighed for at viske tavlen ren, tænke klart og mærke efter hvornår jeg i virkeligheden er sulten, og hvornår jeg bare spiser af vane eller fordi det er hyggeligt. Og dér føler jeg mig sund!«

Hvordan lærer du – eller man – sine børn at holde af grøntsager?

»Jeg tror, helt ærligt, at det er svært, hvis man ikke selv holder af det. Alle forældre implementerer jo deres egne vaner. Så hvis forældrene aldrig spiser grønt, bliver det svært at gøre naturligt for børnene.«

»Hjemme hos os, er alle sultne på forskellige tidspunkter og derfor er snackgrønt godt. Jeg laver fx en stor bunke grøntsager i en bøtte til legepladsen eller bordet. Der sker det med de fleste mennesker, når sådan en skål kommer på bordet, at man spiser automatisk. Jeg forsøger også at vise børnene, at der er mange slags grønt, så den ikke kun står på agurk og peberfrugt. Mange børn er også glade for majroer, blomkål, spidskål, kinaradiser og mange andre slags grønt, bare det er skåret dejligt ud. Jeg laver gerne en dip til også – det kan gøre en stor forskel. Men jeg putter også rigtig meget grønt i vores varme retter. Fx er min bolognese lavet af 70-80 % grøntsager. Det har aldrig været en hemmelighed for mine børn. Det er bare sådan det er.«

»Til sidst råder Louisa alle forældre til ikke at tænke aftensmaden som noget kompliceret. Langt de fleste børn vil fx synes, at stegte ris er noget af det bedste de kan få, selvom de voksne måske vil tænke, at det er lidt kedeligt eller almindeligt.«

»Det er vigtigt, at hjemme dufter af mad, at det er en naturlig del af dét at spise – så al mad ikke kommer fra en plastikbøtte!«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *