Derfor skal du vælge STX

Det er i disse dage, at landets elever i 9. og 10. er blevet færdige med de sidste eksaminer. Mange elever har  nu for øje, at de efter sommerferien skal begynde i gymnasiet til august. Rigtig mange af eleverne rundt om i Danmark begynder nemlig på enten HHX, HTX eller STX efter sommerferien. De drømmer om, at det om tre år er dem, der kører rundt i vogn med studenterhue på…

Men hvad vil det egentlig sige at gå i gymnasiet i dag? Og hvor stor forskel er der mon på, om man bruger sine dage på et handelsgymnasium, teknisk gymnasium eller et alment gymnasium. I denne uge, har vi talt med Katrine, som er tidligere STX-elev for at blive klogere på, hvordan det er at gå på STX.

Hvorfor valgte du STX?

»Jeg valgte STX, fordi jeg var meget i tvivl om, hvad jeg ville med min fremtid. Jeg følte, at jeg STX var en meget bred uddannelse, så det på den måde ville kunne give mig mere viden og at jeg ville kunne bruge den næsten uanset, hvad jeg skulle bagefter.«

»Jeg kan huske at jeg tænkte, at når jeg ikke havde nogen som helst idé om, hvad jeg senere hen ville med mit liv, så gav det nok bedst mening at tage en uddannelse, der åbner for mange ting og som har mange almene fag. Jeg tror måske også, at det var det blev rådet til af lærere i folkeskolen og mange andre. Jeg er også helt sikker på, at jeg blev meget påvirket af, hvad andre gjorde og hvad jeg havde hørt godt om. Mine forældre havde venner, hvis børn gik på STX, og når jeg hørte om hvad de lærte og fik ud af det, så lød det som noget for mig.«

Hvordan er underviserne og undervisningen?

»Undervisningen er til dels meget som i folkeskolen, hvor man er meget sammen med sine klassekammerater, som har valgt den samme studieretning. Men samtidig er der nogle linje-fag eller valgfag, som man ikke har sammen med sin klasse. Det betyder dog ikke, at man er sammen med totalt fremmede mennesker, da der vil være andre fra ens klasse, som har samme valgfag.«

»Og så bliver der ført fravær, når man går på gymnasiet, hvilket betyder at der til hver time bliver ført kontrol med, om man er til stede. Jeg synes ikke, at det var noget jeg tænkte så meget over, man er jo alligevel vant til at komme fra en folkeskole, hvor man altid dukkede op. Der bliver samtidig også ført fravær på ens afleveringer og med de ting, som man skal lave. Afleveringerne kan til tider være ret hårde, og der kan være mange af dem. Men jeg synes ikke, at det var det største problem. Man finder hurtigt en måde, man kan løse tingene på, og man finder hurtigt ud af, at alle i ens klasse er i samme båd, så man hjælper hinanden meget.«

»Jeg havde undervisere der var virkelig dygtige og som virkelig vidste, hvad de snakkede om, som gjorde at man blev utrolig interesseret i at lære mere. Men jeg havde samtidig også lærere, som til dels ikke var gode nok til at skabe interesse, og som ikke var gode nok til at få folk til at følge med. Men sådan vil jeg tro, at det er alle steder. Jeg synes generelt, at undervisningen er mere spændende end i folkeskolen – og jeg synes, at når man har valgt sin studieretning, så er det også indenfor noget, som man interesserer sig for… og det gør undervisningen spændende. Der vil dog på STX være en del almene fag, som til tider kan være lidt hårde og kedelige at komme igennem, men jeg synes det har givet mig en bred viden, som har givet mig en forståelse for en del flere ting.«

LÆS OGSÅ: Derfor skal du vælge HHX

Hvordan har det været rent socialt?

»Rent socialt synes jeg virkelig gymnasiet var det fedeste. Det er nogle utrolig søde mennesker man kommer til at lære at kende. Jeg synes også gymnasiet var gode til at stå for at lave en masse sociale arrangementer, så man kunne blive tættere og så man kunne lære folk at kende.«

»Jeg vil dog sige en ting jeg måske ikke havde tænkt over inden jeg startede i gymnasiet, det er hvor ”hårdt” det til tider kan være at lære nye mennesker at kende. Jeg kom fra en folkeskole hvor jeg var utrolig tæt med en masse mennesker, og vi havde det super godt. Og så kom jeg over til en helt ny hverdag i gymnasiet, og til en masse mennesker jeg overhovedet ikke kendte. Og det synes jeg var ret hårdt i starten. Men jeg synes ikke det er noget man skal gå og være bekymret for – man skal nok få en masse venner, og folk er så søde og vil også selv gerne lære en at kende. Men jeg ville ønske at nogen havde fortalt mig, at det godt kan være ret hårdt at lære så mange nye mennesker at kende. Så jeg synes der var dage hvor jeg kom hjem og bare tænkte, skal de her venner nogensinde blive det samme som i folkeskolen? Og ja, det gør de, bare på et tidspunkt, men ting tager tid.«

»Men jeg vil sige, at efter et par måneder, så er man lige pludselig super tæt med alle de folk man går i klasse med, og man får de fedeste år i ens liv. Der er en masse ting at se til rent socialt i gymnasiet, og folk vil gerne gøre alt for at man kan lave en masse ting sammen. Folk i min klasse var gode til at holde en masse fester sammen, og det var det sjoveste. Så jeg vil hundrede procent råde til at tage til så mange sociale arrangementer som muligt – det er en tid man aldrig glemmer!«

Hvad er den største forskel på folkeskolen og gymnasiet?

»Jeg synes især jeg kunne mærke forskel på de mennesker jeg gik i klasse med. I min folkeskoleklasse var der mange der til tider ikke rigtigt ’gad’ noget, og det gjorde at den klasse jeg gik i, gik meget op i fis og ballade. I gymnasiet, så vil folk gerne undervisningen, og vil gerne vide mere om de ting vi bliver undervist i. Det synes jeg var så rart at opleve, og det var rart at gå i en klasse som også gerne ville tage undervisningen seriøst.«

Hvad er har været din Top 3 gode oplevelser i løbet af dine 3 år på STX?

»Mit gymnasie var virkelig gode til at holde nogle sjove fester, så jeg vil især sætte festerne/det sociale som det første. Jeg havde nogle lærere der kunne få selv oldtidskundskab til at være et af de mest spændende fag i gymnasiet. Så jeg vil sige, at undervisningen virkelig er afhængig af læreren, men jeg er helt sikker på at folk nok skal møde nogle virkelig gode og spændende lærer. Og det gør bare at man bliver interesseret i at gå i skole. Også studieturen. Det var så sjovt at være på studietur og komme lidt ud sammen med ens klasse.«

Hvad skal de kommende elever glæde sig mest til?

»De kommende elever skal glæde sig til det sociale på gymnasiet. Det kan godt være at karakterer er super vigtigt, og jeg ved hvor stort et ræs der er med at folk gerne vil ind på deres senere drømme uddannelser, men nyd det sociale! Jeg lærte utrolig mange ting om mig selv i løbet af gymnasiet, og jeg lærte især hvor vigtigt det er for mig at være sammen med mennesker og have det sjovt. Så jeg synes virkelig de kommende elever skal glæde sig til, hvor sjovt det kan være at gå i gymnasiet. Tag hellere en ekstra øl end at sidde med sin aflevering til langt ud på natten, for du kan virkelig bruge dine sociale færdigheder senere hen i livet. Du vil senere hen komme på uddannelser og arbejdspladser, hvor det er super fedt at man er den person som gider at være med til det sociale. Jeg synes også de nye elever skal glæde sig til en undervisning som er en del mere interessant end det er i folkeskolen.«

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *