Sabbatår? Få inspiration fra Gustav som skal til Japan!

Det er nu, rigtigt mange unge mennesker går og taler med sig selv om, hvad sabbatåret, eller det andet eller tredje sabbatår skal bruges til. Vi har derfor sat flere unge mennesker stævne til en snak om, hvad de skal bruge deres sabbatår til. Vi håber, at vi med vores ’sabbatårs-snakke’ kan forundre, inspirere og skabe mulighed for eftertanke. Læs med i denne uge, hvor vi har talt med Gustav, som blandt andet skal til Japan.

Siden før sabbatårets opfindelse har unge, med pengepungen i orden, rejst ud i verden. Tidligere kaldte man disse rejser for dannelsesrejser. Rejsen skulle give nye oplevelser, rum for nye kulturer og andre sprog, selvstændighed, tid til at tænke sig om – og hvad der ellers er med til at skabe et ’dannet menneske’… Et menneske, der er vidende og som evner at møde andre med et åbent sind og vide, hvordan man bør opføre sig og agere, alt efter situationen og de mennesker, der er en del af situationen.

I dag handler det mere om oplevelser og ’tid og rum til at mærke sig selv’ end om at blive dannet. Ikke desto mindre er sabbatår og rejser fortsat tæt forbundet for unge mennesker. I og med, at sabbatårs-rejser har en del år på bagen, har der også været perioder med ’trends inden for rejse-destinationer’. De seneste år har på denne måde budt på rigtig mange rejser til Asien, Afrika og Australien for danske unge. Men for nogen er der andre destinationer, der er mere dragende. En sådan destination har Gustav, idet hans plan for sit sabbatår blandt andet indebærer en tur til Japan. Gustav blev student i sommers og skal de næste måneder arbejde, inden han og et par venner tager ud at rejse. Vi har spurgt Gustav, hvorfor han lige netop har valgt Japan.

»Der er flere grunde«, svarer Gustav. »For det første har jeg valgt Japan, fordi jeg i løbet af mit sabbatår vil være ’skibums’. Jeg har stået på ski, siden jeg var 5-6 år, og jeg har altid elsket at stå ’offpist’. I Japan har de noget af den bedste og fineste puddersne, der findes. Det er helt klart den største årsag til, at mit valg er faldet på Japan. Den anden grund er, at jeg på et tidspunkt har gået i klasse med en japaner, som altid har boet i Danmark, men som har besøgt Japan mange gange. Han har fortalt meget om Japan, og hans syn på den japanske kultur, har fascineret mig helt vildt meget. Og derfor er jeg blevet rigtig nysgerrig på selv at opleve Japan, som land, og den japanske kultur. Den tredje årsag, som nok er lidt mere ’basic’ og minder om det, som ligger til grund for at mange unge rejser udenfor Europas grænser, er, at jeg altid har drømt om at rejse ud og opleve verden – og helst en verden, der er langt væk fra og anderledes end den vestlige verden… som jo er ’min verden’. Selvfølgelig er de vestlige lande også forskellige fra hinanden, men de har også fællestræk – og jeg vil gerne prøve at opleve noget, der er meget fjernt fra det, jeg er vokset op med.”

 

Vi siger tak til Gustav for at dele sine tanker med os – og ønsker ham en fantastisk tur!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *