Radioværten Sara Bovin: “Jeg er stolt af Tværs”

Jeg har aftalt at mødes med Sara på hendes arbejdsplads i DR, hvor hun blandt andet er vært på radioprogrammet, Tværs. Sara byder på kaffe og foreslår at vi laver interviewet i DRs bibliotek.

Sara er 33 år og altså radiovært på Danmarks Radio. Efter 10. klasse blev Sara erklæret uegnet til at begynde i gymnasiet, hvorfor hun endte med at bruge det næste skoleår på at prøve forskellige ting af. Hun brugte meget tid i et radioværksted, hvor hun kom til at holde af og blive god til at lave radio. Efter det år fik hun plads på ’Talentværkstedet’ på Danmarks Radio, hvor hun for alvor blev bidt af radioproduktion og medier i det hele taget. Det førte til, at Sara blev optaget – på dispensation – på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, hvorfra hun fik en BA. Da hun skulle i praktik under uddannelsen, kom hun ’i kløerne på Danmarks Radio’, hvor hun også kom til at arbejde efterfølgende. I dag studerer hun, ved siden af sit arbejde som radiovært, til psykoterapeut. Det studie færdiggør Sara til december.

Hvordan kom det egentlig i stand, at du skulle være vært på Tværs?

»Jeg tog faktisk, på et tidspunkt, et år væk fra Danmarks Radio, hvor jeg lavede tv-programmer om unge på Kanal 5… Imens jeg lavede de programmer for Kanal 5, fik jeg en opringning fra DR, hvor jeg blev spurgt ”Vil du prøve at lave en test som ny vært på Tværs?” Og det sagde jeg selvfølgelig ja til.«

»Og da jeg så fik jobbet, blev jeg selvfølgelig utroligt glad. Den første jeg ringede til var min mor. For da jeg var barn læste jeg flere artikler om og interviews med Tine Bryld, hvorefter jeg fortalte min mor, ”når jeg bliver voksen, vil jeg lave det samme som Tine Bryld.” Så det var virkelig stort!” Sara smiler ved tankerne om snakkene med sin mor om drømmen om at lave det samme som Tine Bryld og det at få beskeden, at hun nu skulle varetage Tines tidligere arbejde. Hun fortsætter, ”Jeg har jo set Tine som et idol og forbillede – og hun var faktisk grunden til, at jeg gik i gang med at lave radio efter 10. klasse.«

Hvordan havde du det med at overtage posten som vært på Tværs efter Tine Bryld?

»Lige da jeg havde fået jobbet, var der meget stor interesse for det fra alle mulige medier. Jeg blev hele tiden spurgt, hvordan jeg ville ’bære arven videre’ – men det kan man jo ikke!” Sara hæver stemmen en smule, da hun udtaler det sidste ord, og fortsætter så med at forklare, ”jeg skal jo ikke bære Tines arv videre. Jeg skal ikke fortsætte hendes arbejde på hendes måde… jeg skal give en gave videre til de unge i dag, som hun har givet til tidligere generationer af unge. Gaven skal jeg give videre til nogen, hvor de fleste hverken kender til Tine Bryld eller til Tværs. Og det er der faktisk lidt ærefrygt forbundet med.«

»Men jeg synes faktisk, at det går ganske godt. Jeg sendte første gang på Tværs i februar 2017, så det er godt et år siden nu, og jeg mener, at der er større kendskab til programmet hos de unge i dag – end der var dengang. Vi prøver meget med forskellige platforme; flow-radio, podcasts, Tværs på DR3, artikler på dr.dk og facebook…«

»Og især gruppen på facebook er jeg stolt af. Det er noget ret unik. Et ærligt, sårbart og trygt forum for de unge. Der er aldrig noget hater-agtigt, men bare et trygt rum, hvor unge kan være sig selv. Det er lige i Tines ånd – det er præcis det, der altid har været meningen med Tværs.«

Hvor meget betyder det at være ’autentisk’ som vært på Tværs – eller voksen i dag i det hele taget?

»Jeg tror, at det er vildt vigtigt! Jeg tror faktisk, at det er noget af det allervigtigste for at kunne klare at være i den verden vi lever i lige nu. Vi lever jo i en super poleret verden, hvor vi forventes at vise ’den pæne side’ af os selv hele tiden. Og lige netop derfor er det både sindssygt vigtigt og svært at være autentisk.«

»En af grundende til, at jeg tror det er så vigtigt er, at hvis man er 100% autentisk, så kan man heller ikke blive ’ramt udefra’. Hvis du hele tiden er dig selv, kan du ikke blive taget med ’bukserne nede’… Mange unge går jo og skjuler sig, eller i hvert fald sider af sig selv. Det gør de for at fremstå perfekte – men det er ingen jo. Perfekthed, hvor end vi tror vi ser det, er jo en løgn. Og desuden så er ’perfekthed’ da også mega uinteressant. Det er jo vores skygge-sider og der hvor vi skiller os ud, der er interessante.«

Nu har du været vært på programmet i et års tid, hvordan vil du beskrive den generation, der er unge i disse år?

»Hmm,” Sara bliver stille et øjeblik og rykker lidt på sig og så bryder hun pludselig ud med ordene, ”virkeligt dygtige!” Herefter bliver der stille i sofaen igen. ”Hvordan skal man sige det… De er enorm bange for at fejle, synes jeg. Det er som om, at de ser det som katastrofalt at fejle. Men det er det jo ikke, og det er synd at de ser det sådan. Det er jo, når man begår fejl, at man bliver bedre, klogere, dygtigere eller får mere viden. Når man begår fejl, gør man sig erfaringer – og erfaringer lærer man jo af, mere end man lærer af noget andet.«

»Og så… jeg ved ikke, om det er det rigtige ord, men – kedelige. Jeg kunne godt ønske mig, både for deres og vores andres skyld, lidt mere Pippi Langstrømpe. Men mon ikke det netop er på grund af deres nervøsitet for at fejle?”, spørger Sara retorisk. ”Jeg tænker, at hvis man hele tiden er opmærksom på at prøve at fremstå perfekt og undgå fejl, så virker man nok lidt kedelig på andre mennesker.«

»Men også meget reflekterede, synes jeg. De virker meget bevidste om egne tanker, kvaliteter og valg…  det kan sommetider godt virke som om, at de over-analyserer sig selv. Men det med at være så reflekterende betyder også, at de er meget velformulerede – de har en helt anden indsigt, end jeg fx havde i deres alder… Og så er de ambitiøse!«

Jeg slutter af med at spørge Sara, hvad hun kunne ønske sig på de unges vegne og hvad det er Tværs kan tilbyde unge i dag

»Jamen, det jeg kunne ønske for de unge i dag og det som Tværs gerne skulle tilbyde, er jo meget det samme. Jeg kunne godt ønske på de unge svegne, at de kunne finde lidt mere ro til at spørge sig selv, hvordan de egentlig har det, hvornår de har det godt og føler sig tilpasse og rolige… Og noget af det, som jeg mener, at Tværs kan er netop at tilbyde et roligt og trygt rum eller forum. Og det synes jeg også er meget tydeligt i fx vores facebook-gruppe. Der er der plads til alle og til at være sig selv. Det er meget unikt – netop på sociale medier – at have et sted, hvor ingen kommenterer negativt eller nedladende på så ærlige udmeldinger, som de der kommer på den side. Det er jeg stolt af,« slutter Sara.

 

 

På mandag d. 13/8 2018 udkommer endnu et afsnit af Tværs. Denne gang omhandler programmet uddannelsesvalg og ikke mindst uddannelsesfravalg, hvor Christine er en del af panelet. Find programmet på DR Tværs eller i din podcast app.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *