Debatindlæg; Derfor er den direkte vej til en videregående uddannelse det rigtige for mig

Af Emma Gallas 

Jeg har altid godt kunne lide at gå i skole. Selvfølgelig nogle dage mere end andre, og jeg er overhovedet ikke hellig i forhold til at brokke mig over skolearbejde… Men generelt kan jeg bare godt lide at gå i skole og få ny viden. Jeg er typen, der er glad for at have noget at lave. Jeg kender mig selv godt nok til at erkende, at jeg ikke er i stand til at holde pause fra studierne på nuværende tidspunkt. Derfor blev jeg den ene af de to – ud af hele min klasse – der valgt at søge direkte videre på en uddannelse.

Jeg gik direkte fra 9. klasse til gymnasiet, og gik fra at være den ældste i folkeskolen til bogstavelig talt den yngste på handelsgymnasiet. Jeg besluttede mig relativt sent og ret impulsivt for, at matematik var noget for mig – og at HHX derfor måtte være sagen. Nu, efter at jeg har afsluttet gymnasiet og kan se tilbage på mig selv som 15-16-årig, ser jeg en pige som elskede struktur, nøjagtighed og to streger under resultatet… Jeg havde slet ikke behøvet at været i tvivl om matematikken. Det var den helt rigtige retning for mig!

I slutningen af gymnasiet bliver man endnu engang stillet overfor et valg; Hvad skal jeg nu? Det er skræmmende, hvor hurtigt de tre år egentlig går – og al den tid man sagde til sig selv, at man havde til at tænke på fremtiden, er væk. Så den første beslutning af mange, man står overfor er; sabbatår eller ej? For mig har ideen om sabbatår været tiltalende – til tider meget tiltalende… specielt under SRP og perioder med mange afleveringer… Men alligevel havde det også altid været noget, jeg ikke kunne forestille mig selv tage.

Jeg kan godt se ideen i at tage sabbatåret, hvis man overhovedet ikke ved, hvad man vil efter gymnasiet. Man kan få erfaringer med forskellige brancher og arbejdsformer – og finde ud af, hvad man kan lide og ikke kan lide. Men hvis man allerede godt ved hvad, man kan lide – jeg siger ikke, at man skal have hele sin karrieresti planlagt – og hvad ens næste skridt skal være, så er jeg overbevist om, at det er bedre at springe ud i det og finde ud af, om det er noget for dig end at tulle rundt i et år.

Ja, skoletræthed er et større fænomen nu end nogensinde før, men er det skoletræthed eller i virkeligheden bare et tegn på, at man laver for meget ud over skolen? Fra man er færdig med gymnasiet til universitetet starter, går der mindst 2 måneder. Så hvis man forbereder sig ordentligt, har man faktisk god tid til at lade op. Det kræver selvfølgelig, at man ved hvad man ville søge ind på… og ellers så tager man bare et sabbatår. 

Jeg skal læse HA(mat.) på CBS i København efter sommerferien. Jeg kommer endnu en gang til at være en af de yngste, men for pokker hvor jeg glæder mig! Jeg kan godt forstå, at sabbatåret er noget mange unge vælger, specielt fordi mange er bange for at vælge forkert. Men hvis man vælger noget, man godt kan lide og noget man synes er spændende, kan det i min optik ikke gå helt galt. Det er de færreste, der ved 100% hvad de gerne vil, så i stedet for at bekymre sig om alle de muligheder man vælger fra, kan man glæde sig over den mulighed man har valgt, og se frem til at finde ud af, om det er noget man vil bruge sin fremtid på.

Jeg kan officielt kalde mig selv universitetsstuderende. Det er skræmmende! Det er hurtigt! Og om det er det rigtige valg, det kan kun tiden vise – og det er okay!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *