mmmh… æbler!

I sidste uge bragte vi en anmeldelse af Koustrup & Cos nye bogudgivelse om most og cider lavet på æbler. Der ligger stadig en masse æbler rundt i hele Danmark, som fortjener at blive brugt, spist eller drukket, så derfor vil vi i denne uge inspirere til at bruge æbler i mad, brød og kager. Her kommer vores gode tips til at bruge æbler.

  1. Brug æbler i tærter. Du kan tage en næsten hvilken som helst tærtedej eller tærteopskrift og tilføje æbletern eller æblebåde i stedet for det oprindelige tærtefyld. Æbler går altid godt i spænd med kanel, så du kan eventuelt lade æbletern eller -både ligge lidt med kanelsukker, inden du putter dem i tærten.
  2. Bagte eller grillede æbler. Bagte eller grillede æbler er et sundt alternativ til fx ‘smores’, som mange kender (grillede skumfiduser trykket ind mellem kiks sammen med pålægschokolade). Netop på denne årstid er det ekstra hyggeligt at lave bål i haven eller på en spejderplads i skoven (naturligvis med tilladelse). Man kan stikke en pind i æblet og grille det over bål, bage dem i ovnen eller stege dem på grillen De bagte æbler kan spises, som de er, rulles i kanelsukker eller bruges som fyld i pandekager.
  3. Put revet æble i brød eller boller. Revet æble giver en dejlig både sødme og skarphed – og er velegnet i næsten alle slags brød; lige fra rugbrød (naturligvis ikke for meget) til grove og lyse boller. Begynd med et enkelt æble og prøv af, hvad du og familien synes om det – og hav det sjovt med at prøve jer frem.
  4. Ligesom med brød og boller, kan revet æble eller æbler i tern, med stor succes bruges i mange slags kager. Husk, at det kan være en stor fordel at bruge kanel(sukker) også! Prøv fx en enkel muffindej (eventuelt en med nødder – men uden for meget andet fyld), hvor du putter et par æbler og lidt kanel i…. Eller en almindelig sandkage. Det kunne fx også være en opskrift på horn med marcipan, hvor du tilsætter lidt revet æble. Brug weekenden på at lege med projektet og prøv af, hvad I virkelig godt kan lide at putte æbler i, når I bager.
  5. Generelt set er æbler gode at tilføje i diverse retter og tilbehør. Det kunne være i juice og smoothies, en æblechutney, i pandekager, som æblesmør eller æblemarmelade eller forskellige former for gryderetter. Kun din fantasi sætter grænser og præcis ligesom med bagværket er det bare at prøve sig stille og roligt frem.
  6. Æblegrød! Æblegrød er godt og lækkert – og alle kan være med. Selv de små fingre synes, at det er overskueligt og sjovt at skære æbler i tern, hvis der er andre med i køkkenet. Æblegrød er skønt, sødt og friskt og dejlig medgørligt, da det nemt kan fryses, så du kan få smagen af sensommer hele året. Æblegrøden kan spises, som det er med lidt mælk/fløde eller som topping på din morgenmads skyr. Men det kan også bruges som fyld i kager… eller måske allerbedst; find en opskrift på gammeldags æblekage med lag af rasp eller makroner og æblegrød – og flødeskum! Uhm!
  7. Hvis du er heldig at finde hele eller halve æbler der stadig er helt friske kan de naturligvis også bare bruges som de er. Æbler er fantastiske som snacks både for store og små og de går godt med lidt peanutbutter hvis det skal være ekstra sødt. Herudover er æbler gode ovenpå skyr eller havregrød – tilføj lidt kanel for en ekstra smagsoplevelse. Eller måske en de gode æbler kan inspirere til en gang frugtsalat i løbet af weekenden.

 

God fornøjelse med jeres eksperimenter!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *