Anmeldelse; Aldrig kun til pynt – et søstermanifest af Anja Leighton

Anja Leighton har som 17-årig skrevet sin første bog. Anja Leighton stod i efteråret 2018 frem og fortalte om sine egne oplevelser med de såkaldte ”puttemiddage”. Det gjorde hun efter at andre piger havde fortalt om deres oplevelser og medierne ved skolestart valgte at tage fat i denne problematik.

Derfor kunne nogen måske også godt forestille sig, at denne bog kunne handle om Anja selv – hendes fulde historie og en udpenslet udgave af hendes første år som gymnasieelev. Anjas første skoledag på Rungsted Gymnasium, Anjas oplevelse med audition til puttemiddagen, en mere detaljeret gennemgang af puttemiddagen og tiden derefter.

Tænker man, at det er det bogen omhandler, så skal man dog lige læse undertitlen igen ”et søstermanifest”. Anja har nemlig, med assistance fra Mette Bender, kigget mere på den kultur der ligger bag puttemiddage og lignende arrangementer. Anja taler i bogen til sine medsøstre og de jævnaldrende drenge. Hun prøver også at få forældrene til sin egen generation i tale i bogen, hvor hun bl.a. også skriver om selvværd, og hvad der skal til for at kunne mærke sin egen mavefornemmelse og sige fra.

Om end Anja kun er 17 år og hun ikke har en forskningsmæssig baggrund at skrive ud fra, så har hun helt sikkert  sat sig ind i, hvordan de fleste drenge og piger har det og behandler hinanden i dag. Om end Anja ej heller er antropolog eller kulturhistoriker, så har hun erfaring med at leve i to meget forskellige kulturer og kommer med interessante og velfunderede teorier om, hvorfor drenge og piger i dagens Danmark har det, som de har det.

Sproget i bogen fortæller også tydeligt noget om Anjas alder, men når nu hun netop skriver til sin egen generation, så gør det i vores optik kun bogen mere troværdig. Og uanset om man er enig med Anja i alt, hvad hun skriver, så kan vi kun sige ”stærkt gået, at du står frem, tør komme med din mening og kommer med belæg for dine udtalelser.”

Herfra skal lyde en opfordring til at gå ud og købe bogen som julegave til familiens teenagebørn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *