Ét sabbatår – flere lande at opleve

Hos Skole&Liv har vi i denne uge talt med Amalie, som har valgt sabbatåret efter at have bestået sin studentereksamen. Hun glædede sig, men var også nervøs for nogen af de oplevelser, der ventede hende. Heldigvis har hun erfaret, at det at rejse ud på egen hånd er noget af det bedste, hun kunne give sig selv i gave efter at have fået studenterhuen på! Amalie fortæller om sine oplevelser herunder.

Mange andre unge overvejer mange rejsemuligheder, når deres sabbatår nærmer sig. For mig var det lidt enklere, da muligheden lå lige for. Det gjorde den, idet jeg har familie i Florida. Jeg boede hos dem i et år, inden jeg begyndte i gymnasiet, og jeg har derfor et meget tæt forhold til dem. Den første del af mit sabbatår tilbragte jeg derfor i trygge rammer hos dem. Da jeg har boet der før betød det, at jeg også var omringet af venner, kendte miljøer og steder jeg har bevæget mig før. Det gælder fx min tidligere high school, den kirke min familie er en del af – og så selvfølgelig min familie. Denne gang gik jeg dog ikke i skole, men i stedet arbejdede jeg i min fasters firma i Fort Lauderdale – ”The Yachting Captital of the World”. Selvom jeg kender både området, min familie og firmaet, så har det dog været anderledes denne gang, da jeg nu arbejder i firmaet og er blevet ældre. 

Jeg valgte at bruge mit sabbatår på at rejse, både til Fort Lauderdale i Florida og Barcelona, fordi jeg tror at det er godt, sundt og lærerigt at komme væk hjemmefra. Væk fra Danmark. Og jeg tror især, at det er godt at gøre det – mere eller mindre – på egen hånd. Det tvinger og giver en muligheden for at finde nye venner, opleve og udforske nye steder og miljøer, skaber sine egne oplevelser og sin egen historie – og at opleve, at man kan stå på egne ben, finde rundt, klare udfordringer og så videre. Jeg kunne godt have læst videre direkte, men at gå glip af denne store mulighed og den livserfaring jeg får, som jeg ikke kan få gennem studie, ville være synd at spilde. En af de ting jeg også har lært ved at væk denne gang er, hvor meget familie og venner, og det liv man har derhjemme, i bund og grund betyder, på trods af at det danske vejr største delen af tiden kan være pæn deprimerende. I mange år har jeg troet at jeg skulle bo i Florida, når den dag kom. Men efter at have været væk i så lang tid, gået glip af jul, vigtige begivenheder, fødselsdage osv. indser man virkelig, hvor vigtig familie og venner er at have tæt på. Jeg bor nu i barcelona, hvilket er noget helt andet i forhold til florida. Min familie og venner er en 3 timers flyvetur væk og kalenderen er fyldt op med besøg.

En anden utroligt værdifuld oplevelse og erfaring, jeg har fået ud af at rejse ud i løbet af mit sabbatår er, at jeg har været en del af en kirkelig mission i Guatemala. Min onkel er præst, og det har derfor været i samarbejde med ham. Jeg har blandt andet lavet brochurer og andet materiale smat indsamlet penge osv. Den slags giver virkelig stof til eftertanke og er igen med til at tydeligøre hvor ligegyldig materielle sager er, men hvor vigtig familie og venner er. En anden del af rejsen til USA, var båndet til kirken både nu og dengang. Den fedeste følelse var at komme tilbage søndag kl 10:30 og se de mennesker jeg ikke havde set i 3 år. Overvældende modtagelse, som virkelig giver et klart billede af hvor stærkt et familieforhold kirken har gennem Gud, fællesskab og sammenhold. Det helt klart én af de ting jeg tager med og som altid vil være en del af mig. 

Min største og eneste frygt har nok været det at være alene, kede mig, bo alene. Både i Danmark og Florida har jeg altid været vant til at være omringet af mennesker. Og det elsker jeg nemlig! Men netop det, at jeg frygtede ensomhed og alligevel tog til Barcelona på egen hånd, har vist sig at være noget af det, jeg har lært mest af. Min frygt blev nemlig gjort til skamme og jeg har overrasket mig selv helt vildt! I Barcelona har jeg fået venner fra hele verden, fundet det lokale fitnesscenter, et skønt job og den dejligste lejlighed i det hyggeligste kvarter. Oplevelserne med først at være nervøs, eller bange, og så erfare, at virkeligheden blev helt anderledes, har betydet for mig, at jeg er blevet langt mere selvstændig og selvsikker… Jeg føler mig faktisk som et stærkere menneske. 

Min fremtid? Jeg tror altid jeg har været lidt for ambitiøs. The steps for my next five years are already planned out… Jeg vil gerne have en uddannelse, imens jeg stadig er ung – og dette er på trods af, at jeg faktisk ikke aner hvad jeg vil være. Mit sabbatår har dog allerede nu været med til at gøre det mere klart, hvad jeg gerne vil studere. Jeg har lært mig selv bedre at kende, jeg ved hvad jeg kan lide – og jeg ved bestemt også hvad jeg ikke kan lide. Jeg håber, at komme ind på projektledelse og erhvervsøkonomi til sommer. Så jeg er helt sikkert taknemlig for, at jeg lyttede til mig selv og tog et sabbatår. 

En anden fed oplevelse har helt klart været at træde ind i yachts branchen. Branchen er vild! Store yachts kun de rigeste mennesker har råd til. Vi er ofte ude og besøge vores yachts og vi deltager i de bådshows der bliver afholdt rundt om i verden. Det er også en muliged jeg havde. Være stewardesse på en yacht. Måske jeg gør det efter min bachelor, who knows. Min søster har sejlet 1 års tid. Min onkel er kaptajn og min faster har også selv arbejdet som chief stewardess. En anden god grund til at tage et sabbatår. Rejse hele verden rundt med fuldtidsjob. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *