Er der noget galt med det danske karaktersystem?

Efter en stor mediestorm og øget opmærksomhed blev det omdiskuterede firma fixminopgave.dk ulovliggjort i foråret 2018. Ved Fixminopgave kunne man betale sig fra, at nogle skribenter lavede ens hjemmeaflevering i gymnasiet. Man kunne f.eks. betale 7.000 kroner for at få et 12 tal i sin SRP.

Ejeren af Fixminopgave forsvarede sin forretningsmodel ved at kontinuerligt nævne, at der er stort problem i det danske gymnasie. Her nævnte ejeren, at man som studerende muligvis ikke ender på sit drømmestudie, fordi man ikke fik en god karakter i et fag der var irrelevant for sin ønskede videregående uddannelse. Her kom han bl.a. ind på eksempler med, at alle dem som ønskede at blive ingeniører var nødsaget til at klare sig godt i idræt og fag der var irrelevante for ingeniørstudiet, hvor fag som matematik og fysik spiller en vigtigere rolle.

I dag er firmaet ulovligtgjort og lukket ned, men havde ejeren af Fixminopgave en pointe? Kigger man ude på det danske erhvervsliv, så er det næsten et must og en inkorporeret ånd i Danmark, at man styrker sine spidskompetencer og får andre til at dække ens svagheder. Og hvis man tager et kig på, hvad det danske marked har behov for, så er det tydeligt at se, at der er et øget behov for specialister fremfor generalister. Studier og undersøgelser viser også, at specialister får en bedre løn og klarer sig bedre på arbejdsmarkedet.

Med ovenstående indsigt og data fra det danske erhvervsliv, kan man spørge sig selv: Er paletten blevet for bred i de danske gymnasier? Særligt på det almene gymnasie (STX) har man alle mulige fag der strækker sig alt fra oldtidskundskab til bioteknologi. Og her er det værd at nævne, at karakterne i alle fag har en indflydelse på ens samlet snit. Måske er der behov for at indsnævrer linjerne på gymnasierne yderligere og gør dem mere specialiseret, så man både sparer ressourcer på unødvendige fag og skaber mindre tidspild. Derudover bør der tages et alvorligt kig på, om fag som idræt, religion og oldtidskundskab skal tælle med i ens snit.

Så længe gymnasiet er skruet sammen som nu, så vil der altid opstå et behov for at eleverne vil finde smuthuller i systemet. Selvom en rebelsk spiller i markedet som fixminopgave er lukket ned, så har der i de sidste 25 år eksisteret gamle spillere på markedet som f.eks. Studienet, hvor man kan finde gamle opgaver, noter og hjælpemidler, som man kan bruge i forbindelse med sine hjemmeafleveringer. Dog er der kommet nye spillere på markedet de sidste par år. Et af de nye spillere er bl.a. inspo.dk, hvor du kan finde et kæmpe udvalg af noter og guides, som du kan bruge i forbindelse med tavleundervisningen og til sine hjemmeafleveringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *